The Colour Handbook

Färgen gör verkligen rummet. Den perfekta nyansen och finishen kan förstora ett litet utrymme, ta in mer ljus eller öka känslan av energi. Men att hitta den perfekta kulören, det är inte alltid så lätt. Vår färghandbok är full av bra tips som hjälper dig att känna dig nöjd med de kulörer du valt.

Färghjulet

För att komma igång kan du ta en titt på vårt färghjul. Varma kulörer i rött, gult och orange samlas på ena sidan, medan kalla gråa, blå och gröna finns på andra sidan. Svaga toner ligger i mitten av hjulet medan mer mättade nyanser finns runt kanten. Skapar du en palett inom ena halvan av hjulet tenderar den att bli mer harmonisk. Men att para två kulörer som står mittemot varandra kan också ge en uppfriskande spänning. Vilket föredrar du?

Ett monokromatiskt färgschema använder nyanser av samma färg med olika mättnadsnivåer.

Ett analogt färgschema använder intilliggande färger på färghjulet.

Komplementära färgscheman inkluderar två färger som är varandras motsats på färghjulet.

"Every time you walk into a room,
colour impacts how you feel"

Helen Shaw, Marketing Director

Färgens psykologi

Du vill tycka om de färger som omger dig. Så när du föreställer dig ett rum, kom ihåg att färgen anger stämningen i utrymmet. Effekten kan vara subtil eller dramatisk. Den kan bidra till lugn, öka energin eller till och med få dig att känna dig optimistisk eller mer introvert. De fyra grundläggande färggrupperna hjälper oss att förstå hur en kulör kan påverka vårt humör.

Bleka nyanser

Med sina lätta, luftiga egenskaper kan bleka nyanser kännas upplyftande. Svaga kulörer som lavendel, ballettrosa och himmelsblå är behagliga och lätta att leva med. De upplevs som positiva samtidigt som de förbättrar andra kulörer.

Neutrala

Det är ingen överraskning att jordnära, nyanserade kulörer håller dig jordad. Neutrala nyanser går, utöver grått och brunt, i jordartade nyanser som skiffer, lera, sand och ockra. Kulörer i denna familj kan vara varma eller kalla, men de är alltid pålitliga och jämnhöjd. Och eftersom de förändras på ett vackert sätt med skiftande ljus är de ett bra val för rum som används hela dagen.

Vita

Eftersom de är rena och fräscha ger dig dessa tidlösa toner en blank duk för att uttrycka din stil. Vita nyanser kan kännas moderna, traditionella eller någonstans mittemellan. Det är en tillförlitlig och harmonisk familj av kulörer och ett bra ställe att börja eftersom de kompletterar alla stilar.

Djupa

Dessa tillför drama till ett rum med kulörer som är rika och mystiska. Violett, onyx, safir och rubin – även namnen framkallar något dramatiskt. Djupa kulörer löser upp gränser. De är motsatsen till lågmäldhet och kan fylla ett rum med energi, kreativitet och självförtroende.

"Time of day matters when it comes to assessing colour"

Carl Minchew, VP Colour Innovation and Design

Theatre of Light

Ljuset i ett rum ändras många gånger under hela dagen. Från det naturliga ljuset i den tidiga gryningen till det konstgjorda ljuset från lampor fram på kvällen är samspelet mellan ljus och färg en avgörande komponent när det gäller att välja dina perfekta kulörer.

Att experimentera och observera är nyckeln.

Klicka på våra färgprover så kan du välja kulör på ett tryggt sätt. Med dessa praktiska prover kan du måla en bräda eller direkt på väggen för att se kulören i olika delar av rummet. Lägg märke till hur färgen ändras vid olika tidpunkter på dagen så undviker du överraskningar när du har valt färg.

Som du ser ger den ljusa morgonsolen bleka nyanser. Samma färg framstår som mjukare med indirekt belysning, medan artificiellt ljus tillför en varm glöd till väggfärgen.

"Influence the sense of space and dimension with the clever use of colour and sheen"

Helen Shaw, Marketing Director

Mjuka kontraster

Eftersom det är vanligt att använda vitt på träverket tillsammans med en annan färg på väggarna, kan du mjuka upp intrycket genom att välja en vit nyans som delar samma undertoner som din väggfärg.

Denna teknik är bra när du vill få rummet att kännas större, eftersom skiftningen kommer att verka mer recessiv än om en ljus vit används som inte drar ögat mot hörnet.

Det kan vara svårt att upptäcka undertonerna i ett vitt rum när det omges av starkare nyanser. Så se till att du isolerar dina provfärger från andra starka kulörer och jämför några vita ihop för att göra de olika undertonerna mer uppenbara.

Perfekt harmoni

Om du är villig att använda en starkare färg i ditt utrymme, men oroar dig för att rummet blir mörkt, använd då vår färgskala för att välja en ljusare och mörkare ton i samma färgfamilj. Använd den ljusare tonen på väggarna och taket och en mörkare ton på träverket. Detta kommer att ge rymd och en ljus känsla och samtidigt ett modernt utseende.

Med sju kulörer i var och en av våra färgfamiljer kan kontrasten mellan de två nyanserna vara så liten eller så stor som du själv önskar.

Skapa zoner i öppna rum

I en öppen planlösning kan du använda olika färger för att definiera olika utrymmen och markera intressanta arkitektoniska funktioner. Men håll alltid den stora bilden i åtanke. Det enklaste sättet att få harmoni är att kombinera nyanser av samma färg – eller toner från angränsande färgfamiljer – för att ge en känsla av flöde från rum till rum. Tänk alltid på vilka rum som är inom synhåll för varandra och var noga med att välja toner som fungerar tillsammans.

Skapa en illusion av rymd

En tumregel är att ljusare kulörer tenderar att göra känslan av rymd större, medan mörkare kulörer tenderar att gå framåt, vilket leder väggen mot dig. Du kan använda detta för att ändra uppfattningen av rymd i ett rum.

Om du arbetar med ett långt smalt utrymme, som en hall, kan du använda en mörkare kulör i slutet för att dra ögat genom utrymmet och göra området mer rymligt.

På samma sätt; om du vill få ett lågt tak att verka högre, använd samma kulör på väggarna så kommer taket att ge illusionen av mer höjd.

Djup och dimension

Glansen ger den sista touchen på ditt färgval och med upp till sju glansnivåer på hela vårt sortiment har du alla möjligheter att vara kreativ.

Helmatt och Matt – lägst glans, mycket förlåtande om dina väggar inte är helt släta.
Eggshell och Pearl – mer hållbara och reflekterar mer ljus, för träverk eller väggar.
Satin, Halvblank och Blank – klar och tydlig som framhäver arkitektoniska detaljer.

Rätt glansnivå kan förbättra ditt färgval. Den kan också maskera eller accentuera olika funktioner eller arkitektoniska detaljer.

Att måla väggarna med en högre glansnivå kommer att addera en känsla av dimension och liv.

Att använda en högre glans, till exempel på ett lågt tak, skapar en illusion av höjd.

Från en praktisk synvinkel; kom ihåg att en högre glans blir bäst på släta, välformade ytor, medan matta kulörer är mer förlåtande vid olika skavanker.